fredag den 7. marts 2014

Elefanter i Jylland og blåfugle

Igen har John og jeg været til fordrag på Folkeuniversitetet. Der var som sædvanligt fyldt op i alle 3 auditorier. Det var som altid meget spændende og gav stof til eftertanke.

Denne gang kom vi den rigtige dag. Det er en god idé at komme i god tid, men 1 måned for tidligt er for meget. ;-)


Vild asiatisk elefant. Fotograf: Rolf Svedjeholm
Man ville nok gnide sig i øjnene hvis man så en bison eller en elefant trampe over danske enge eller bryde gennem et skovbryn som en mindre buldozer. Men hvis de store dyr får lov at genindvandre i naturen, vil de skabe plads til mere natur med flere arter.
Blåfugl, han (Polyommatus icarus). Photo by Lynne Kirton (2005), http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CommonBlue%28male%29PolyommatusIcarus%28LynneKirton%29Jun2005.jpg
Hvis vi vænner os til at vi ikke hele tiden behøver at udnytte al plads på kloden, giver vi en mængde forskellige smådyr muligheder i naturen, heriblandt de smukke og forunderlige sommerfugle som blåfugle.
Elefanter i Jylland og blåfugle i haven
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Biodiversitet, Institut for Bioscience, Aarhus UniversitetProfessor Jens-Christian Svenning, Økoinformatik og biodiversitet, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

For cirka 65 millioner af år siden forsvandt omkring 75 % af klodens dyr og planter, herunder dinosaurerne. Et meteornedslag var angiveligt årsag til denne femte masseuddøen i Jordens historie.
   Mennesket har kun været her på Jorden i godt 50.000 år, men vi er allerede på vej til at skabe en ny masseuddøen der tilmed vil udslette flere arter end kloden hidtil har oplevet. Vi står nu og træder os selv lidt over tæerne – for hvad skal vi gøre? På den ene side har vi været enestående succesfulde: Vi har bredt os ud over hele kloden, vi bliver flere og flere, og vores opfindsomhed kender ingen grænser. På den anden side er vi selve årsagen til den sjette masseuddøen i Jordens historie. Der er ikke plads til de andre – til dyrene, planterne og svampene. Skal vi omfavne vores succes eller skamme os? Kan vi opfinde en verden som har plads til både mennesket og en mangfoldig natur?
   Menneskets påvirkning af naturen er temaet for aftenens foredrag hvor to af Danmarks førende naturtænkere og forskere i biodiversitet tager tilhørerne med på en rejse: Du bliver ført tilbage til tiden da dinosaurernes uddøde og op gennem perioder hvor løver, elefanter og kæmpehjorte kunne træffes i Danmark og ender i vor tid hvor mængder af gylle og trimmede græsplæner præger Danmarks natur. Forskerne viser at vi kan aflyse dommedag hvis vi forvalter naturen med eftertænksomhed og kløgt. Hør om hvorfor knaphed på næring i naturen giver rigdom og hvorfor kriser skaber plads til nye arter. Og hør hvorfor naturen ikke behøver menneskets pleje – og hvorfor det slet ikke er så skørt som det lyder at slippe elefanter løs i Jylland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar